Прејди на содржината

Демографија на Ангола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2014 година, населението на Ангола изнесува 25,789,024 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0-14 години: 43,7% (мажи 2 678 185 / жени 2 625 933)
  • 15-64 години: 53,5% (мажи 3 291 954 / жени 3 195 688 )
  • над 65 години: 2,8% (мажи 148 944 / жени 186 367)

(2007)

  • 0-14 години: 43,7% (мажиe 2 706 276 / жени 2 654 338)
  • 15-64 години: 53,5% (мажи 3 339 114 / жени 3 225 121)
  • над 65 години: 2,8% (мажи 149 414 / жени 189 333)

(2009)

  • 0-14 години: 43,5% (мажи e 2 812 359 / жени 2 759 047)
  • 15-64 години: 53,7% (мажи 3 496 726 / жени 3 382 440)
  • над 65 години: 2,7% (мажи 153 678 / жени 195 043)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението на Ангола е составено од Овимбунду со 37%, Кимбунду 25%, Баконго 13%, мешани 2%, Европејци 1%, и 22% од "други" етнички групи. Португалски јазик се зборува како прв јазик од страна на 60% од населението. Присутноста на португалскиот јазик е поради силното влијание на Португалија и Бразил, што не е истиот случај со Мозамбик, каде се зборуваат локалните јазици.

Јазици[уреди | уреди извор]

Официјален јазик во земјата е португалскиот. Освен португалскиот, во земјата се зборува и на банту-јазиците.

Религија[1][уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]