Демографија на Уганда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Уганда изнесува 31 195 754 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0-14 години: 50% (мажи 7 091 763 / жени 6 996 385)
  • 15-64 години: 47,8% (мажи 6 672 071 / жени 6 727 230)
  • над 65 години: 2,2% (мажи 266 931 / жени 351 374)

(2009)

  • 0-14 години: 50% (мажи 8 152 830 / жени 8 034 366)
  • 15-64 години: 47,9% (мажи 7 789 209 / жени 7 703 143)
  • над 65 години: 2,1% (мажи 286 693 / жени 403 317)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Јазици[уреди | уреди извор]

Околу 40 различни јазици се зборуваат во Уганда, додека службени јазици се англискиот и свахили јазик. Најмногу зборуван јазик е луганда, кој се зборува претежно во урбаните центри и Кампала. Потоа следат јазиците руњанколе и лусога кои се зборуваат во југоисточниот и југозападниот дел од државата. Свахили исто така доста се зборува во Уганда и во 2005 година станал втор службен јазик, иако ова е само политичка одлука. Често тој се смета за лингва франка и се користи од администрацијата.

Религија[уреди | уреди извор]

Религија на Уганда
религија процент
Католицизам
  
42 %
Протестантство
  
42 %
Ислам
  
12 %
други
  
4 %

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]