Демографија на Нигер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2006 година, населението на Нигер изнесува 13 272 679 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2000)

  • 0 - 19 години: 57,4% (мажи 3 561 300 / жени 3 413 841)
  • 20 - 64 години: 40,3% (мажи 2 516 092 / жени 2 378 398)
  • над 65 години: 2% (мажи 121 570 / жени 109 725)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Религија[уреди | уреди извор]

Околу 80 % од населението на Нигер се муслимани. Како податок може да се каже дека процентот на муслиманите е значително намален, во споредба со 1988 година, кога нивниот број бил дури 98.7%.

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик воземјата е францускиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]