Прејди на содржината

Демографија на Гамбија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Гамбија изнесува 1 367 124 луѓе. Повеќе од 63 % од Гамбијците живеат во рурални средини, иако денес голем број средини се урбанизираат и голем број на млади луѓе се преселуваат во порубаните средини.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2000)

  • 0-14 години: 45% (мажи 311 293/ жени 308 570)
  • 15-64 години: 52% (мажи 352 765/ жени 358 258)
  • над 65 години: 3% (мажи 19 099/ жени 17 139)

(2009)

  • 0-14 години: 43.6% (мажи 390 806/ жени 387 172)
  • 15-64 години: 53.6% (мажи 473 478/ жени 481 315)
  • над 65 години: 2.8% (мажи 25 071/ жени 25 051)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Гамбија е дом на голем број етнички групи со добар соживот и со одлично зачувување на културните и лингвистичките вредности. Најголема група се Мандинка, па потоа следуваат Фула, Волоф, Џола и Сонинке. Покрај овие во Гамбија живеат и околу 3.500 доселеници од Европа и Либан.

Религија[уреди | уреди извор]

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик в земјата е англискиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]