Демографија на Зелениот ’Рт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Зелениот ’Рт или наречена Зелено’ртска Република изнесува 426 998 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

(2008)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

  • 71 % - креоли
  • 28 % - црно население
  • 1 % - бело население

Религија[уреди | уреди извор]

Повеќе од 93% од населението на Зелено’ртската Република е Римокатоличко, според едно информативно гласање спроведено од страна на локалните цркви.[1] Најголема протестантска вероисповед е Назаретската црква.[1] Во земјата постојат и други помали верски заедници како Бахаи, која како муслиманска религија бележи раст во последните неколку децении. Бројот на атеистите се проценува на околу 1% од населението.

Самиот устав на земјата ја почитува слободата на вероисповед кај сите верници[1] .

Јазици[уреди | уреди извор]

Основен јазик во земјата е португалскиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 International Religious Freedom Report 2007: Cape Verde. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (September 14, 2007). Статијава содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]