Демографија на Буркина Фасо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1960 - 2010)
Старосна структура

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Буркина Фасо изнесува 15 264 735 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

  • 0-14 години: 46.8% (мажи 3 267 202/жени 3 235 190)
  • 15-64 години: 50.7% (мажи 3 513 559/жени 3 538 623)
  • над 65 години: 2.5% (мажи 140 083/жени 208 315)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Буркина Фасо има околу 15,3 милиони жители кои припаѓаат на две големи западноафрикански културни групи: волтешка и мандеска чиј заеднички јазик е диула јазик. Волтешките Моси сочинуваат една половина од населението. Тие тврдат дека потекнуваат од Гана и основале империја на територијата на Горна Волта која траела над 800 години. Денес, кралството Моси сè уште е предводено од Мого Наба во Уагадугу.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик в земјата е францускиот.

Религија[уреди | уреди извор]

Иако за религиозната припадност на населението нема точни бројки, според владата на Буркина Фасо 60 проценти од населението се муслимани.[2] Исто така, владат тврди дека 24 % од населението се припадници на локални религии, 17 % се католици и 3 се протестанти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Burkina Faso". U.S. Department of State (June 2008). Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
  2. International Religious Freedom Report 2007: Burkina Faso. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (14 септември, 2007). Статијава содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]