Демографија на Малави

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2008 година, населението на Малави изнесува околу 12.000.000 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

 • 2000
 • од 0 до 14 години: 45% (мажи 2 335 440; жени 2 324 012)
 • од 15 до 64 години: 52% (мажи 2 671 580; жени 2 766 560)
 • од 65 нагоре: 3% (мажи 117 932; жени 170 325)
 • 2009
 • од 0 до 14 години: 45.4% (мажи 3 419 711; жени 3 404 726)
 • од 15 до 64 години: 51.9% (мажи 3 889 065; жени 3 915 309)
 • од 65 нагоре: 2.7% (мажи 172 679; жени 227 267)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

 • Чева
 • Њања
 • Тумбука
 • Јао
 • Ломве
 • Сена
 • Тонга
 • Нгони
 • Нгонде

Јазици[уреди | уреди извор]

Службени јазици во земјата се англискиот и њанџа (чичева).

Религија[уреди | уреди извор]

 • протестанти: 55%
 • римокатолици: 20%
 • муслимани: 20%
 • локални религии: 5%

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]