Демографија на Сиера Леоне

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2000)

Според податоци од 2006 година, населението на Сиера Леоне изнесува 6,294,774 луѓе[1] .

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2005)

  • 0–14 години: 44.7% (мажи 1 318 508/жени 1 371 164)
  • 15–64 години: 52% (мажи 1 494 068/жени 1 637 276)
  • над 65 години: 3.3% (мажи 93 047/жени 103 580)

(2003)

  • 0–14 години: 44.8% (мажи 1 259 421/жени 1 310 516)
  • 15–64 години: 52% (мажи 1 420 900/жени 1 557 597)
  • над 65 години: 3.2% (мажи 89 078/жени 95 169)

(2000)

  • 0–14 години: 44.73% (мажиe 1 148 264/жени 1 192 533)
  • 15–64 години: 52.16% (мажи 1 305 039/жени 1 424 076)
  • над 65 години: 3.11% (мажи 81 291/жени 81 421)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Религија[уреди | уреди извор]

Јазик[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е англискиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CIA - The World Factbook - Sierra Leone“. Архивирано од изворникот на 2015-10-16. Посетено на 2010-10-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]