Демографија на Замбија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Замбија изнесува 11 261 795 луѓе.

Население[уреди | уреди извор]

Година Население
Пораст
2010 12,056,923 +1.64%
2009 11,862,740 +1.66%
2008 11,669,534 +1.67%
2007 11,477,447 -0.21%
2006 11,502,010 +2.13%
2005 11,261,795 +7.64%
2004 10,462,436 +1.51%
2003 10,307,333 N/A
2000 9,582,418 N/A

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

  • 98.7 % - црнци
  • 1.1 % - белци
  • 0.2 % - друѓи

Религија[уреди | уреди извор]

Според уставот, Замбија е христијанска држава, но сепак во истата живеат и верници од други религии, Традиционалните обичаи и верувања обично се мешат со христијанските. Освен локалните, во градските области е приосутен и исламот.

Јазик[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е англискиот јазик.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]