Демографија на Чад

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Чад изнесува околу 10.000.000 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2003)

  • 0-14 години: 47,3% (мажи 2 366 496/жени 2 308 155)
  • 15-64 години: 49,8% (мажи 2 250 211/жени 2 676 076)
  • над 65 години: 2,9% (мажи 120 666/жени 164 057)

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението во 2005 година броело околу 10.146.000 од кои 25.8% живеат во урбаните средини, додека 74.8% живеат во руралните.[1] Населението на државата е младо, каде 47.3% се под 15 години. Наталитетот е со 42.35 раѓања на 1000 луѓе, додека морталитетот е 16.69 и просечниот животек век е 47.2 години. Околу половина од населението живее на југот од земјата и е најнаселен регион во земјата.[2] Урабниот живот може да се пронајде само во главниот град Нџамена, каде населението е преокупирано со трговија. Други градови се Сарх, Мунду, Абече и Доба.

Чад е составена од над 200 етнички групи кои ја создаваат шареноликоста на земјата. Главна етничка група се Сара народот, но живеат и Сахел, Арапи или Тубу.

Јазици[уреди | уреди извор]

Службени јазици се арапски јазик и француски јазик, но се зборуваат и над 100 јазици.

Религија[уреди | уреди извор]

Религија на Чад[3]
религија процент
Муслимани
  
54 %
Католици
  
20 %
Протестанти
  
14 %
Анимизам
  
10 %
Атеисти
  
3 %

Чад е со голема религиозна различност. Според пописот од 1993 година, 54% биле Муслимани, 20% Католици, 14% Протестанти, 10% Анимисти и 3% атеисти. Муслиманите се сконцентрирани во северниот и источниот дел, додека христијаните во јужниот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. World Population Prospects.
  2. "Chad Livelihood Profiles". U.S. Agency for International Development.
  3. Central Intelligence Agency (2009). „Chad“. The World Factbook. Архивирано од изворникот на 2020-04-24. Посетено на 28 јануари 2010.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]