Демографија на Зимбабве

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според последниот попис одржан во 2008 година, населението на Зимбабве изнесува 11.350.111 луѓе.

Број на население[уреди | уреди извор]

Година Население
Раст
2010 &1000000000000001165099911.651.858 2,28%
2009 &1000000000000001139199911.392.629 0,38%
2008 &1000000000000001134999911.350.111 -7,81%
2007 &1000000000000001231099912.311.143 0,61%
2006 &1000000000000001223600012.236.805 -4,00%
2005 &1000000000000001274600012.746.990 0,59%
2004 &1000000000000001267099912.671.860 0,76%
2003 &1000000000000001257600012.576.742 Н/П
2000 &1000000000000001134200011.342.525 Н/П

Старосна структура[уреди | уреди извор]

Година 0–14 years:
(мажи)
0–14 years:
(мажи)
0–14 years:
(% вкупно)
15–64 years
(мажи):
15–64 years
(мажи):
15–64 years
(% вкупно):
65 years & over
(мажи):
65 years & over
(мажи):
65 years & over
(% вкупно):
2010 &100000000000000025350002.535.827 &100000000000000024849992.485.825 &1000000000000043100000043,1% &100000000000000028090002.809.979 &100000000000000033679993.368.181 &1000000000000005300000053% &10000000000000193816000193.816 &10000000000000258230000258.230 &100000000000000390000003,9%
2009 &100000000000000025230002.523.119 &100000000000000024729992.473.928 &1000000000000043900000043,9% &100000000000000026659992.666.928 &100000000000000032829993.283.474 &1000000000000052200000052,2% &10000000000000194360000194.360 &10000000000000250819999250.820 &100000000000000390000003,9%
2008 &100000000000000025139992.514.135 &100000000000000024649992.465.715 &1000000000000043900000043,9% &100000000000000026709992.671.164 &100000000000000032599993.260.457 &1000000000000052300000052,3% &10000000000000194854000194.854 &10000000000000243786000243.786 &100000000000000390000003,9%
2007 &100000000000000023079992.308.731 &100000000000000022660002.266.027 &1000000000000037200000037,2% &100000000000000036629993.663.108 &100000000000000036410003.641.519 &1000000000000059300000059,3% &10000000000000198866999198.867 &10000000000000232890999232.891 &100000000000000350000003,5%
2006 &100000000000000023069992.307.170 &100000000000000022650002.265.298 &1000000000000037400000037,4% &100000000000000036160003.616.528 &100000000000000036210003.621.190 &1000000000000059100000059,1% &10000000000000199467999199.468 &10000000000000227151000227.151 &100000000000000350000003,5%
2005 &100000000000000025219992.522.609 &100000000000000024740002.474.131 &1000000000000039200000039,2% &100000000000000036860003.686.354 &100000000000000035920003.592.662 &1000000000000057100000057,1% &10000000000000235478000235.478 &10000000000000235756000235.756 &100000000000000370000003,7%
2004 &100000000000000025200002.520.082 &100000000000000024720002.472.641 &1000000000000039400000039,4% &100000000000000036490003.649.400 &100000000000000035710003.571.631 &1000000000000005700000057% &10000000000000230271999230.272 &10000000000000227834000227.834 &100000000000000360000003,6%

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Најголем дел од населението на земјата, своите корени ги има од племето банту (98%), 71% од кој и припаѓа на народноста Шона, а 16% на народноста Ндебеле.

Во минатото во земјата живеело и мал број на бело население, кое кон средината на 20 век било 5% од целото население на Зимбабве. По прогласувањето на независноста на земјата, процентот на белото население значително се намалил. Денеска, тој процент изнесува 1%. Ова можеби се должи на дискриминаторската политика која ги води земјата кон белото население.

Според податоците од 2005 година, составот населението е следниов:

  • 98,8% - Црнци
  • 1% Белци
  • други

Јазик[уреди | уреди извор]

Службен јазик на Зимбабве е англискиот. Покрај него, голем дел до населението зборува шона и северен ндебеле.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]