Демографија на Нигерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Нигерија изнесува 140 003 542 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2000)

  • 0 - 14 години: 44% (мажи 27 181 020 / жени 26 872 317)
  • 15 - 64 години: 53% (мажи 33 495 794 / жени 32 337 193)
  • над 65 години: 3% (мажи 1 729 149 / жени 1 722 349)

(2009)

  • 0 - 14 години: 41.5% (мажи 31 624 050 / жени 30 242 637)
  • 15 - 64 години: 55.5% (мажи 42 240 641 / жени 40 566 672)
  • над 65 години: 3.1% (мажи 2 211 840 / жени 2 343 250)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Религија[уреди | уреди извор]

Јазик[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е англискиот. Други јазици се: Хауза, Игбо, Јоруба, Нигериски Јазици итн.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]