Демографија на Гвинеја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Гвинеја изнесува 9 327 714 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението на Гвинеја е составено од 24 етнички групи. Од вкупното население 40% се припадници на етничката група Фула, 30% се припадници на етничката група Мандинка, 20% се припадници на етничката група Сусу, додека остатокот се припадници на помали етнички групи како на пример Кпеле, Киси и други.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е францускиот.

Религија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Guinea (08/09). U.S. Department of State.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]