Демографија на Алжир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Алжир изнесува 32 930 091 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0–14 години: 28,1% (мажи 4 722 076 / жени 4 539 713)
  • 15–64 години: 67,1% (мажи11 133 802 / жени 10 964 502)
  • над 65 години: 4,8% (мажи735 444 / жени 834 554)

(2009)

  • 0–14 години: 25.4% (мажие 4 436 591 / жени 4 259 729))
  • 15–64 години: 69.5% (мажи 11 976 965 / жени 11 777 618)
  • над 65 години: 5.1% (мажи 798 576 / жени 928 709)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Околу 99 % од населението на Алжир е составено од Арапи и Бербери[1], а во земјата живеат и околу 25 000 Французи.

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е арапскиот.

Религија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Analysis of Y-chromosomal SNP haplogroups and STR haplotypes in an Algerian population sample
  2. „CIA - The World Factbook -- Algeria“. Архивирано од изворникот на 2012-09-30. Посетено на 2010-09-23.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]