Демографија на Мадагаскар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2008 година, населението на Мадагаскар изнесува 18 652 000 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението се состои од најразлични племиња, како Мерина или Хова, Бетсимисарака и др.

Јазици[уреди | уреди извор]

Службени јазици во земјата се францускиот и малгашкиот[1] .

Религија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Le malgache et le français sont les langues officielles de la République Malgache." Constitution, Titre I, Art. 2; Constitutional Law 14 October 1958.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]