Демографија на Етиопија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1960 - 2010)
Старосна структура

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Етиопија изнесува 82 544 840 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението на Етиопија се состои од семитски и кушитски племиња. Двата најголеми етноси се Оромо (32,1%) и Амхарите (30,2%), по кои следуваат Тиграите (6,2%), Сомалијците (6,0%), Гураге (4,3%), Сидама (3,4%), Волајата (2,0%), Афарите (2,0%), Хадија (2,0%), Гамо (1,0%), други помали како - Тигре, Харар, Аргоба, Омета, Консо, Кафа, Агау, Бета Израел (15 000) и други.

Религии[уреди | уреди извор]

Етиопија е една од најраните христијански земји. Сиријскиот монах Фрументиј бил првиот духовен водич на народите во Етиопија. Во текот на 330 година, христијанството се наложило како основна религија во земјата, и тоа Коптското. Во текот на 7 век, во источните делови на земјата дошол исламот, и неколку етнички групи го прифатиле исламот. Сепак, исламизацијата не се распространила и кон источните делови од земјата.

Јазици[уреди | уреди извор]

Основен јазик во земјата е амхарскиот јазик.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]