Демографија на Судан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Судан изнесува 35 079 814 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2000)

 • 0-14 години: 45% (мажи 8 064 592 / жени 7 712 839)
 • 15-64 години: 53% (мажи 9 300 886 / жени 9 290 340)
 • над 65 години: 2% (мажи 406 034 / жени 305 123)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Во земјата живеат 597 различни етнички племиња, кои зборуваат на околу 400 различни јазици и дијалекти.[1] Тие се поделени во две поголеми етнички групи: Арапи, главно со муслиманска вера, кои живеат главно на северниот дел од земјата, како и христијани и друѓи, кои пак се населени и главно живеат во јужниот дел на земјата.[2][3] .

Како и кај останатите неарапски популации, така и овдем овие арапи потекнуваат од античките Нубијци, кои се тесно поврзани пак со Стар Египет. Со започнувањето на арапската инвазија на овие простори, започнал процесот на арабизација на месните жители. Ова довело до доминација на арапскиот јазик и култура на овие простори, како и до промена на суданскиот идентитет во земјата, особено во северниот дел на земјата.[4] Овој процес дополнително се развил по ширењето на исламот и емиграцијата на арапите од Арапскиот полуостров кон Северна Африка.

Јазик[уреди | уреди извор]

Вкупниот број на јазици кои се користат или се зборуваат во Судан е 142.[5] Од нив, 134 во моментов се зборуваат а 8 јазици се изумрени.

Суданскиот арапски е најзборуван јазик во земјата, и е доминантен во поголемиот дел од северот. Други јазици се нубијански јазици и Бежа.

Службени јазици во земјата се арапскиот и англискиот.

Религија[уреди | уреди извор]

Религија во Судан[2][3]
религија пороцент
Сунитски муслимани
  
70 %
Анимисти
  
25 %
Христијани
  
5 %

Религијата има голема улога во културниот живот на населението на Судан. Најголема верска заедница во земјата е исламот, а освен исламот има верници и од анимистичката и христијанската религија. Околу 70% од населението на земјата се муслимани[6][7] . Од нив, околу 90%, живеат во северниот дел на земјата, сочинувајќи околу 85% од населението. Податоците и процентите за бројот или процентот на христијаните и анимистите се несигурни. Според Дејвид Берет, нивниот број се движи од 5% до 15%[6][8]. Најголемиот дел од нив, како и од верниците на локалните религии, живеат во јужниот дел на земјата.

Христијаните во Судан припаѓаат на различни цркви вклучувајќи ја ѝ Римокатоличката, Англиканската, Протестантската. Постојат исто така и заедници на Етиопската православна црква и Еритрејската православна црква, Јехови сведови итн.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Peter K. Bechtold, `More Turbulence in Sudan` in Sudan: State and Society in Crisis, ed. John Voll (Boulder, Westview, 1991) p.1
 2. 2,0 2,1 Seteney Shami, Linda Herrera, Between field and text, "Ethical Dilemmas of Research Among Sudanese in Egypt: Producing Knowledge about the Public and the Private" by Anita Hausermann Fabos, (American Univ in Cairo Press: 1999), p.100
 3. 3,0 3,1 United Nations Environment Programme, Sudan, (UNEP/Earthprint: 2007), p.35
 4. Elisabeth Hurtel. ''Photos of Suakin, on the Red Sea, photolibrary South-Images''“. South-images.com. Посетено на 2010-06-26.
 5. Gordon, Raymond G., Jr. (ed.), 2005. Ethnologue: Languages of the World, 15th ed. Dallas: SIL International. Online version: http://www.ethnologue.com/ ("Languages of Sudan")
 6. 6,0 6,1 Identity Politics: Filling the Gap Between Federalism and Independence, By Martin J. Dent, pg. 154
 7. „CIA - The World Factbook -- Sudan“. Архивирано од изворникот на 2019-02-05. Посетено на 2010-10-02.
 8. „Religion in Sudan according to the CIA World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2010-10-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]