Демографија на Либерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2006 година, населението на Либерија изнесува 3 042 004 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

  • 0-14 години: 43% (мажи 681 136/ жени 680 501)
  • 15-64 години: 54% (мажи 826 751/ жени 867 402)
  • над 65 години: 3% (мажи 54 334/ жени 54 032)

Етнички состав[уреди | уреди извор]

  • 99,8 % - црни
  • 0,2 % - бели (5 000)

Религија[уреди | уреди извор]

Се проценува дека околу 40% од населението на Либерија се христијани, а исто толку се верници на старите африкански религии,[1] околу 20% се муслимани, а мал дел се будисти, хиндуисти, атеисти итн.[1]

Од христијанските деноминации, најголеми верски групи се лутеранската баптистката, римокатоличката, евангелско-методистичката, сионската итн.[1] Христијаните живеат главно во целата земја.

Муслиманите се припадници на етничката група Мандинго и Ваи.[1] Муслиманското население главно живее на западнмиот дел од земјата.

Јазик[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е англискиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 International Religious Freedom Report 2007: Liberia. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (September 14, 2007). Статијава содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]