Демографија на Камерун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Јазици во Того, Камерун и Нигерија

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Камерун изнесува 17 340 702 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0-14 години: 41.2% (мажи 3 614 430/жени 3 531 047)
  • 15-64 години: 55.5% (мажи 4 835 453/жени 4 796 276)
  • над 65 години: 3.2% (мажи 260 342/жени 303 154)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението се состои од следниве племиња: Фулбе, Хауса, Баса, Бакоко, Фанг, Бамум и Бамилеке.

Религија[уреди | уреди извор]

Јазик[уреди | уреди извор]

Официјални јазици во Камерун се англискиот и францускиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]