Демографија на Мароко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2006 година, населението на Мароко изнесува 31,352,000[1] луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0-14 години: 31,6% (мажи 5 343 976 / жени 5 145 019)
  • 15-64 години: 63,4% (мажи 10 505 018 / жени 10 580 599)
  • над 65 години: 5% (мажи 725 116 / жени 941 531)

(2009)

  • 0-14 години: 30% (мажиe 5 333 396 / жени 5 131 886)
  • 15-64 години: 64.7% (мажи 11 261 139 / жени 11 305 792)
  • над 65 години: 5.2% (мажи 781 089 / жени 1 046 062)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е арапскиот.

Религија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Haut-Commissariat au Plan - Population Clock
  2. „Moroccan people“. Архивирано од изворникот на 2009-03-03. Посетено на 2010-10-01.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]