Демографија на Гана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Гана изнесува 23 382 848 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2009)

  • 0-14 години: 37.3% (мажиe 4 503 331/жени 4 393 104)
  • 15-64 години: 59.1% (мажи 7 039 696/жени 7 042 208)
  • над 65 години: 3.6% (мажи 393 364/жени 460 792)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Гана е дом на над 100 различни етнички групи, и за среќа досега нема забележано конфликт на различпните етникуми, како што било во останатите африкански држави[1].

Етнички, Гана е составена од Акани кои се 49.3% и ги вклучува етничките групи Фанте, Акјем, Ашанти, Кваху, Акрпонг-Акуапем, Нзема, Аброн, Акваму, Аханта и други. Мосите и Дагбоните се застапени со 15.2%, Еве со 11.7% и Га со 7% каде спаѓаат и Адангбе, Ада, Кробо и други. Понатака следуваат Гуани со 4%, Гурма со 3.6%, Гуранси со 2.6%, Манде 1%, Хауса, Џерма и Фула со 1.8% и останати 1.4%.

Религија[уреди | уреди извор]

Според ЦИА, религиски Гана е составена од Христијани со 68.8%, Муслимани со 15.9% и традиционални африкански религии со 8.5%[2][3].

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик во државата е англискиот, но скоро секој жител зборува најмалку уште еден локален јазик.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Ghana - MSN Encarta“. Архивирано од изворникот на 2009-11-01. Посетено на 2010-09-25.
  2. „International Religious Freedom Report 2007“. U.S. Department of State. Посетено на 5 декември 2009.
  3. „CIA - The World Factbook - Ghana“. U.S. CIA. Архивирано од изворникот на 2020-08-31. Посетено на 5 декември 2009.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]