Демографија на Сао Томе и Принсипе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Сао Томе и Принсипе изнесува 159 883 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2000)

  • 0-14 години: 48% (мажи 38 588/ жени 37 624)
  • 15-64 години: 48% (мажи 37 216/ жени 39 959)
  • над 65 години: 4% (мажи 2 961/ жени 3 535)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Сите се потомци на различни етнички групи, па така досега се забележани:

  • Местици - мешано население,
  • Анголци - доселеници од Ангола,
  • Serviçais - работници од различни африкански држави,
  • Тонги - деца на работници од различни држави,
  • Европејци, особено португалци, и
  • Азијци

Религија[уреди | уреди извор]

Јазик[уреди | уреди извор]

Иако Сао Томе и Принсипе е мала држава таа има четори национални јазици: португалски јазик (официјален), португалски креолски јазик, форо јазик, анголски јазик и принсипенски јазик.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]