Демографија на Република Конго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2006 година, населението на Република Конго изнесува 3 751 314 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0-14 години: 46,4% (мажи 864 407 / жени 853 728)
  • 15-64 години: 50,7% (мажи 930 390 / жени 945 545)
  • над 65 години: 2,9% (мажи 44 430 / жени 63 814)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Населението на Република Конго е сконцентрирано во југозападниот дел од земјата, додека северните делови не се населени. Сепак, Конго е една од најурбанизираните држави во Африка, каде 70% од населението живее во урбани средини како во градовите Бразавил или Поинт Ноар. Поради урбаното население, руралните средини се зависни од актовностите на владата за нивно подобрување.

Населението во етничка и лингвистичка смисла е разновидно. Според Етнолог во државата се зборуваат околу 62 јазици[1] но овие јазици можат да бидат групирани во три големи категории. Најголема етничка заедница е народот Конго и скоро сочинуваат половина од населението. Втопра најголема заедница се народот Батаке кои сочинуваат 17% и живеат северно од Бразавил и понатака следуваат Буланги со 12%[2][3]

Пред војната во 1997 година околу 9.000 странци живееле во Конго, но денес има мал број останато.[4] Пигмејците сочинуваат околу 5 до 10 % од населението.

Религија[уреди | уреди извор]

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е францускиот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Languages of Congo“. SIL International. Посетено на 2009-06-13.
  2. Levinson, David (1998). Ethnic groups worldwide. Greenwood Publishing Group. стр. 120–121. ISBN 9781573560191.
  3. „Congo Overview“. Minority Rights Group International. Посетено на 2009-06-13.
  4. Background Note: Republic of the Congo United States Department of State. Accessed on 21 август 2008.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име cia.
  6. „Congo, Republic of the“. U.S. Department of the State. Посетено на 2009-06-14.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]