Демографија на Сомалија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Сомалија изнесува 10,112,453 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

(2010)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

За африканска земја Сомалија е невообичаено етнички хомогена; скоро 85% од населението го чинат етнички Сомалијци кои се, поделени во многу кланови. 85% од населението на земјата се Сомалијци[1], а останатите се арапи, белуџи итн. Граѓанската војна во земјата во 90-тите довело до зголемување на сомалијската дијаспора во Европа, Африка и Блискиот Исток.[2].

Јазици[уреди | уреди извор]

Службен јазик во земјата е сомалискиот јазик[3] .

Религија[уреди | уреди извор]

Со многу мали исклучоци, Сомалијциte се скоро сите муслимани од кои мнозинството се пропадници на сунитскиот ислам. Уставот на Сомалија го дефинира исламот како религија на целата ребублика, а исламскиот шеријат како основен извор на националното законодавство.[4]

Христијанството претставува малцинска религија во земјата, со околу 1.000 верници.[5] Во земјата постои само една епархија, која се наоѓа во престолнината Могадишу. Според еден податок, во земјата постојат околу 100 католички епарси[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Somalia“. World Factbook. Central Intelligence Agency. 2009-05-14. Архивирано од изворникот на 2016-07-01. Посетено на 2009-05-31.
  2. Somali DiasporaInner City Press
  3. According to article 7 of The Transitional Federal Charter of the Somali Republic Архивирано на 15 февруари 2010 г.: The official languages of the Somali Republic shall be Somali (Maay and Maxaatiri) and Arabic. The second languages of the Transitional Federal Government shall be English and Italian.
  4. The Transitional Federal Charter of the Somali Republic Архивирано на 15 февруари 2010 г., Article 8, p.6.
  5. „Almost expunged: Somalia's Embattled [[Christian]]s“. 2009-10-22. Посетено на 2009-10-22. URL–wikilink conflict (help)
  6. David M. Cheney. „Catholic Church in Somalia“. Catholic-hierarchy.org. Посетено на 2010-06-27.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]