Демографија на Маврициус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според податоци од 2008 година, населението на Маврициус изнесува 3.364.940 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

Старосната структура на Маврициус во 2008 г. била следнава:

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Општеството на Маврициус вклучува луѓе од различни етнички групи. Жителите се потомци на луѓе од континентална Африка.

Јазици[уреди | уреди извор]

Францускиот и на англискиот јазик, кои долго време уживале поголем социјален статус се фаворизира во образованиете и професиите. Исто така, повеќето весници и медиуми се на француски. Маврицискиот креолски јазик, кој го зборуваат 90 проценти од населението, се смета за мајчин јазик на земјата и е главно користен во неформални ситуации.

Религија[уреди | уреди извор]

Мнозинска религија е хиндуизмот, со 52% од вкупното население. Потоа следува католицизмот со 28,4% и исламот 16,6%. Останатите 3% припаѓаат на други вероисповеди.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]