Прејди на содржината

Демографија на Еритреја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Еритреја изнесува 5 023 513 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2008)

  • 0-14 години: 42.9% (мажи 1 085 116/жени 1 072 262)
  • 15-64 години: 53.5% (мажи 1 332 349/жени 1 355 494)
  • над 65 години: 3.6% (мажи 88 068/жени 95 186)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Во Еритреја живеат 9 етнички групи: Тигриња (48%), Тигре (35%), Афари (4 %), Кунама (3%), Сахо (3%), Билен (2%), Хедареб (2%), Нара ( 2% ) и Рашаида ( 1 % ).

Религија[уреди | уреди извор]

Јазик[уреди | уреди извор]

Тигрејскиот и арапскиот јазик се најчесто користени јазици за комерцијални и официјални цели во земјата, но англискиот јазик е најраспространет во земјата, и тој е во официјална употреба во основните и средните училишта.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]