Демографија на Руанда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Руанда изнесува 8 648 248 луѓе.

Старосна структура[уреди | уреди извор]

(2006)

  • 0-14 години: 41,9% (мажи 1 558 730 / жени 1 548 175)
  • 15-64 години: 55,6% (мажи 1 943 268 / жени 1 971 542)
  • над 65 години: 2,5% (мажи 83 699 / жени 123 715)

Коефициент на плодност[уреди | уреди извор]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Религија[уреди | уреди извор]

(1997)

Јазик[уреди | уреди извор]

Повеќето од луѓето во Руанда зборуваат руанда (кињаруанда), еден од трите службени јазици во земјата, а додека во секојдневниот живот се користи и свахили. Образованите Руанѓани зборуваат француски и околу 5% зборува англиски. Во 2008 година владата на Руанда објави дека англискиот јазик ќе стане сослужбен јазик на државата, заедно со руанда и францускиот. Тој го заменил францускиот во образованието и во администрацијата. Руанда има поднесено апликација да стане дел од Комонвелтот - заедница на англојазични држави.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]