Атеизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Атеисти)
Прејди на: содржини, барај

Атеизам, во поширока смисла, е одбивањето на верување во постоењето на божества.[1] Во потесна смисла, атеизам е ставот дека не постојат божества.[2] Највклучително, атеизам едноставно е отсуство на верба дека постојат некои божества.[3] Атеизам е во контраст со теизам,[4] кој во својата најопшта форма е верувањето дека постои барем едно божество.[5][6]

Етимолошкиот корен од зборот атеизам(анг. atheism) потекнува пред 5-иот век п.н.е од античка Грција ἄθεος (atheos), што значи "без бог(ови)". Во тоа време, бил користен за луѓето кои одбивале да се покоруваат на боговите кои поголемата маса верувала.Православните христијани први почнале да го користат зборот во социјална категорија за тие кои не верувале во нивната вера.Сегашниот смисла на зборот почнала да се употребува од 16 век.Со ширењето на слободните мисли,научниот скептицизам, и критиките врз христијанството зборот атеизам ја има стеснето својата смисла.Првите луѓе кои почнале да се идентифираат самите себеси како атеисти живееле во 18 век за време на просветителството.

Причината за неверувањето во божества се повеќе: недоволни научни докази , аргументот за неконстантен пекол , проблемот за злобата во светот и аргументот за неверство како најглавните.Атеизамот е по-парсиномна позиција со која секој е роден, за разлика од теизамот; затоа е аргументирано дека главниот товар на докажување на божествата треба да биде докажан од теистите, а не од атеистите.

Според неколку анкети утврдено е дека највеќе Атеисти постојат во Европа и Северна Азија. Во 2010, 20% од популацијата во Европската Унија се изјаснало дека не верува во "духови, маѓии и Бог".[7] Додека пак во 2015, 61% од населението во Кина се изјаснале дека се атеисти.[8]

Дефиниции и Типови[уреди | уреди извор]

Писателите не се сигурни како да го дефинираат и да го касифираат атеизмот.[9]Затоа се користат повеќе категории за да се разликуваат многуте форми на атеизам.

Овој дијаграм ја покажува врската помеѓу  дефинициите слаб/силен и имплицитен/експлицитен атеизам. (Големината на дијаграмот не ја покажува релативната големината на популациите)

Имплицитен и Експлицитен[уреди | уреди извор]

Дефиницијата за атеизам се разликува во тоа дали човекот е способен да свати дека постојат божества.Оваа поделба датира од 1772 година кога  Барон д'Холбач рекол: "Сите деца се родени атеисти, немаат поим за Господ." Многу слично на ова во 1979 година Џорџ Х. Смит рекол: "Човекот кој не е запознаен со теизамот е атеист бидејќи не верува во Господ".Во групата на имплицитни атеисти исто така спаѓаат луѓето кои имаат интелектуална неспособност да разберат дека постојат божества.Додека експлицитен атеист е тој кој е свесен за теизамот , но не верува.

Позитивен и Негативен[уреди | уреди извор]

Филизоферите Антони Флу[10] и Мајкл Мартин[11] атеизамот го поделиле на позитивен(силен/цврст) и негативен (слаб/мек). Позитивен е експлицитен аетизам кој тврди дека богови не постојат. Додека nегативен атеизам е секој друг вид на не-теизам.Термините слаб и силен се понови додека позитивен и негативен се многу по стари и се кориселе во филизофска литература.[12]

Навод[уреди | уреди извор]

 1. Rowe, William L.. (1998). „Atheism“. Routledge Encyclopedia of Philosophy. Изд. Edward Craig. Taylor & Francis. (конс. 1 февруари 2010 г)
 2. religioustolerance.org's short article on Definitions of the term "Atheism" suggests that there is no consensus on the definition of the term. Simon Blackburn summarizes the situation in The Oxford Dictionary of Philosophy: "Atheism. Either the lack of belief in a god, or the belief that there is none". Most dictionaries (see the OneLook query for "atheism") first list one of the more narrow definitions.
  • Runes, Dagobert D.(editor) (1942 edition). Dictionary of Philosophy. New Jersey: Littlefield, Adams & Co. Philosophical Library. ISBN 0064634612. http://www.ditext.com/runes/a.html. конс. 1 февруари 2010 г. „(a) the belief that there is no God; (b) Some philosophers have been called "atheistic" because they have not held to a belief in a personal God. Atheism in this sense means "not theistic". The former meaning of the term is a literal rendering. The latter meaning is a less rigorous use of the term though widely current in the history of thought“  – entry by Vergilius Ferm
 3. „Definitions: Atheism“. Department of Religious Studies, University of Alabama. http://web.as.ua.edu/rel/aboutreldefinitions.html. конс. 23 април 2010 г. 
 4. Oxford English Dictionary, Second Edition
 5. „Merriam-Webster Online Dictionary“. http://www.merriam-webster.com/dictionary/theism. конс. 23 април 2010 г. 
 6. Social values, Science and Technology (PDF). Directorate General Research, European Union. 2010. p. 207. Archived(PDF) from the original on 2011-04-30. Retrieved 2011-04-09.
 7. "Gallup International Religiosity Index" (PDF). Washington Post. WIN-Gallup International. April 2015.
 8. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Atheism". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press. The term as generally used, however, is highly ambiguous. Its meaning varies (a) according to the various definitions of deity, and especially (b) according as it is (i.) deliberately adopted by a thinker as a description of his own theological standpoint, or (ii.) applied by one set of thinkers to their opponents. As to (a), it is obvious that atheism from the standpoint of the Christian is a very different conception as compared with atheism as understood by a Deist, a Positivist, a follower of Euhemerus or Herbert Spencer, or a Buddhist.
 9. Flew 1976, pp. 14ff: "In this interpretation an atheist becomes: not someone who positively asserts the non-existence of God; but someone who is simply not a theist. Let us, for future ready reference, introduce the labels 'positive atheist' for the former and 'negative atheist' for the latter."
 10. Martin 2006.
 11. Овој дијаграм ја покажува врската помеѓу  дефинициите слаб/силен и имплицитен/експлицитен атеизам. (Големината на дијаграмот не ја покажува релативната големината на популациите)