Епикур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Епикур
'
Изворно име '
Роден(а) 341 п.н.е
Починал(а) 270 п.н.е
Период Античка философија
Подрачје Западна философија
Школа Епикуризам
Претежна дејност
Атомизам

Епикур (роден 341 п.н.е. на Самос - умрел 270 п.н.е. во Атина) бил старогрчки филозоф.

Биографија[уреди | уреди извор]

Тој бил автор на етичка философија на едноставно задоволство, пријателство, повлеченост и метафизика темелена на атомизмот. Неговата школа во Атина, наречена Градина, била конкуренција на академијата на Платон и на лицејот на Аристотел. За разлика од овие школи, во школата на Епикур учеле жени, па дури и еден од неговите робови. Неговото учење било да се избегнува политичката активност и јавниот живот. Ако се занемари денешното значење на поимот епикуризам , животот во школата бил едноставен. Епикур бил обожуван во Рим I п.н.е. Поетот-филозоф Лукрециј својата работа ја темелел на учењето на Епикур. Неговиот атомизам повторно бил оживеан во XVII век од Пјер Гасенди (1592-1655).


Надворешни врски[уреди | уреди извор]