Список на претседатели на Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на претседатели Обединетата Република Танзанија. Обединетата Република на Тангањика и Занзибар е формирана на 26 април 1964 од спојувајќи ги Тангањика и Занзибар. Нејзин прв претседател е Џулиус Њерере. На 1 ноември 1964 земјата го добила новото име Танзанија. Моментален претседател е Џакаја Киквете.

Претседатели на Танзанија (1964-денес)[уреди | уреди извор]

Закосените датуми означуваат де факто продолжување на функцијата.

Служба Претседател Партија Белешки
Обедиента Република на Тангањика и Занзибар
26 април 1964 - 1 ноември 1964 Џулиус Њерере, Претседател TANU
Обединета Република Танзанија
1 ноември 1964 - 5 февруари 1977 Џулиус Њерере, Претседател TANU
5 февруари 1977 - 5 ноември 1985 CCM
5 ноември 1985 - 23 ноември 1995 Али Хасан Мвињи, Претседател CCM
23 ноември 1995 - 21 декември 2005 Бенџамин Мкапа, Претседател CCM
21 декември 2005 - 2015 Џакаја Киквете, Претседател CCM

Партии[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]