Административна поделба на Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Административна поделба на Танзанија
МестоТанзанија
ПодединициРегион (26)
Вилает (127)
Отсек
Месност (градска) > Улица
Месност (селска) > Село > Маало

Танзанија е поделена на 26 региони (свах. mkoa). Секој регион се дели на вилаети (wilaya). Вилаетите пак, се делат на оддели и месности. Градските месности се делат на улици (mitaa), а селските се делат на села (kijiji). Селата потоа се делат на маала (vitongoji).

Поврзано[уреди | уреди извор]