Список на премиери на Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на премиерите на Обединетата Република Танзанија. Обединетата Република на Тангањика и Занзибар е формирана на 26 април 1964 од спојувајќи ги Тангањика и Занзибар. На 1 ноември 1964 земјата го добила новото име Танзанија.

Премиер на Танзанија (1964-денес)[уреди | уреди извор]

Закосените датуми означуваат де факто продолжување на функцијата.

Служба Премиер Партија Белешки
Обедиента Република на Тангањика и Занзибар
26 април 1964 - 1 ноември 1964 функцијата се укинува
Обединета Република Танзанија
1 ноември 1964 - 17 февруари 1972 функцијата се укинува
17 февруари 1972 - 5 февруари 1977 Рашиди Кавава, Премиер TANU
5 февруари 1977 - 13 февруари 1977 CCM
13 февруари 1977 - 7 ноември 1980 Едвард Сокоине, Премиер CCM првпат
7 ноември 1980 - 24 февруари 1983 Клеопа Мсуја, Премиер CCM првпат
24 февруари 1983 - 12 април 1984 Едвард Сокоине, Премиер CCM вторпат
24 април 1984 - 5 ноември 1985 Салим Ахмед Салим, Премиер CCM
5 ноември 1985 - 9 ноември 1990 Џозеф Синде Вариоба, Премиер CCM
9 ноември 1990 - 7 декември 1994 Џон Малесела, Премиер CCM
7 декември 1994 - 28 ноември 1995 Клеопа Мсуја, Премиер CCM вторпат
28 ноември 1995 - 30 декември 2005 Фредерик Сумаје, Премиер CCM
30 декември 2005 - 9 февруари 2008 Едвард Ловаса, Премиер CCM
9 февруари 2008 - Мизенго Пинда, Премиер CCM

Партии[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]