Банка на Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Банка на Танзанија
Банката на Танзанија
Банката на Танзанија
СедиштеДар ес Салам
ГувернерПроф. Бено Ндулу
Централна банка наТанзанија
ВалутаТанзаниски шилинг
TZS (ISO 4217)
НаследникЦентрална банка и Управа за финансиски услуги на Ирска (само Република Ирска)
Мрежно местоwww.bot-tz.org

Банката на Танзанија е централната банка на Танзанија. Таа е одговорна за издавање на државната валута, Танзанискиот шилинг.

Банката е основана со Законот за Банката на Танзанија во 1965 како редовна и монетарна банка, но во 1995 владата одлучила дека установата не може сноси толку одговорности, и затоа во 1995 донела нова варијанта на законот, според кој банката има едниствена цел - да се занимава со монетарна политика.

Со Банката на Танзанија управува извршен одбор составен од 10 директори, од кои 4 се надворешни членови, и има 3 советодавни одбори кои им помагаат. На чело на банката стои гувернер, тројца заменици-гувернери за администрација, економска и финансова политика и финансиска стабилност.


Надворешни врски[уреди | уреди извор]