Административна поделба на Гамбија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на окрузите во Гамбија

Гамбија се дели на шест окрузи (англиски: divisions). Тие пак, се поделени на 37 области (districts).

Во Гамбија има шест окрузи:

  1. Долна Река (Lower River)
  2. Средна Река (Central River)
  3. Северен Брег (North Bank)
  4. Горна Река (Upper River)
  5. Запад (Western Division)
  6. Пошироката област на Банџул (Greater Banjul Area)

Списокот на окрузите и областите во нив:

Пошироката област на Банџул[уреди | уреди извор]

Местоположбата на округот Банџул во Гамбија
Местоположбата на округот Банџул во Гамбија

Средна Река[уреди | уреди извор]

Местоположбата на округот Средна река во Гамбија
Местоположбата на округот Средна река во Гамбија

Долна Река[уреди | уреди извор]

Местоположбата на округот Долна Река во Гамбија
Местоположбата на округот Долна Река во Гамбија

Северен Брег[уреди | уреди извор]

Местоположба на округот Северен Брег во Гамбија
Местоположба на округот Северен Брег во Гамбија

Горна Река[уреди | уреди извор]

Местоположба на Горна Река во Гамбија
Местоположба на Горна Река во Гамбија

Запад[уреди | уреди извор]

Местоположба на Запад во Гамбија
Местоположба на Запад во Гамбија