Википедија:ППЃП 2013/2014-1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пријавени членови.JPG
Лого на проектот „Википедија во вашето училиште
Поврзано:
 • Средни училишта
 1. ОХВП ОУТУ „Ванчо Питошески“ - Охрид
 2. ППЃП СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп
 3. РЕЦС СОУ „Цар Самоил“ - Ресен
 4. СКЗЦ СГГУГС „Здравко Цветковски“ - Скопје
 5. КАДД СОУГ „Добри Даскалов“ - Кавадарци
 6. ППКЈП СОЕПТУ „К. Ј. Питу“ - Прилеп
 7. ППМА Гимназија „Мирче Ацев“ - Прилеп
 8. КУГД Гимназија „Гоце Делчев“ - Куманово
 9. ВЕЈТ ОСУ „Јовче Тесличков“ - Велес

 • Основни училишта
 1. ОХКР ОУ „Кочо Рацин“ - Охрид

mini
mini

Проектот ППЃП има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик од страна на учениците во СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп, со цел работата на учениците подобро да се организираа и координира. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Проектот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат учениците. Страницата на проектот и соодветните подстраници содржат основни правила за насочување на работата на учениците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете свој придонес во уредувањето на статиите.

СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп 2012/2013
II полугодие
2013/2014
ППЃП - Главна страница I пол. II пол.


Пријавени членови[уреди извор]

Во продолжение следи список на Википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете предлошка дека сте член на проектниот тим: {{ППЃП Корисник}}.

р.бр. член список на статии/страници на кои работи членот на проектниот тим
1. Сашо Кочоски
Координатор на проектот
 1. ППЃП
2. Билјана Рошкоска
Координатор на проектот
 1. ППЃП
3. Снежана Переска
Координатор на проектот
 1. ППЃП
4. Благојче Дишоски
 1. Анатомија и физиологија на гениталниот систем
 2. Klebsiella
 3. Рак на грло
 4. Bartholinitis
 5. Анатомија и технички својства на дрвото
5. Филип Петрески
 1. Мотиви
6. Тамара Илиоска
 1. Франциско Гоја
7. Миле Николоски
 1. Фотограф
8. Марио Нанески
 1. Слепоочна коска
 2. Респираторни притисоци
 3. Placenta praevia - заседната постелка
 4. Крв
9. Сара Долеска
 1. Крвни капилари
 2. Слепоочна коска
 3. Еритроцит
 4. Карлична коска
 5. Жолчка
 6. Голема писка
 7. Мијастенија гравис
 8. Непчена коска
 9. Тромбоза
 10. Носна коска
 11. Градна коска
 12. Вратни прешлени
 13. Ралник
 14. Долна носна школка
 15. Лакотна коска
 16. Подјазична коска
 17. Палечна коска
 18. Мала писка
 19. Слабински прешлени
 20. Корен на дланка
 21. Крсна коска
 22. Бедрена коска
 23. Седална коска
 24. Градни прешлени
 25. Карлица
 26. Ивер
 27. Препонска коска
 28. Коски на нозете
 29. Корен на стапалото
 30. Коски на прстите
 31. Наковална
 32. Стремен
 33. Чеканче
10. Марија Секоска
 1. Бесполово размножување
 2. Генска експресија
11. Сара Даноска
 1. Скелет на шаката
 2. Енергија
 3. Валентност
12. Андреа Трпаноска
 1. Струен удар
 2. Импетиго
13. Бојана Голеска
 1. Западни Словени
14. Даниела Новакоска
15. Ирина Кочоска
 1. Медицината во Рим
 2. Фотохемиски Процеси
 3. Мозок
 4. Флагела
16. Фросина Јованоска
 1. Ситеста коска (Os ethmoidale)
 2. Тилна коска (Os occipitale)
 3. Лумбаго
 4. Кармен Миранда
17. Антонио Стојовски
 1. Градба на животинска клетка
 2. Начини на давање на лековите
18. Катерина Николоска
 1. Аваскуларна некроза
 2. Скршеница
19. Сара Јованоска
 1. Водната зрнеста змија
 2. Размножување на микроорганизмите
 3. Спирални бактерии
 4. Пирани
 5. Топчести бактерии
 6. Капсула
20. Ивана Јованоска
 1. Стрелечката црнозелена жаба
 2. Смрт и промени на трупот
 3. Арктичка лисица
21. Благојче Иваноски
 1. ‘Рбетен столб
 2. Крв
 3. Фибромијалгија
 4. Системски лупус
22. Виктор Николоски
 1. Бела книга
 2. Механика на дишење
23. Виктор Ристески
 1. Грчка картографија
 2. Мускулна контракција
 3. Систем за варење
 4. Надбубрежна жлезда
 5. Ендокрина жлезда
 6. Синапса
 7. Рак на панкреасот
 8. Панкреасен сок
24. Анастасија Бошкоска
 1. 5 секунди на летото 5sos
25. Филип Тасески
 1. Болести на белите дробови
26. Дејана Талимџиоска
 1. Тиква
27. Валентин Степаноски
 1. Streptococcus pyogenes
 2. Neisseria meningitis
28. Наталија Јованоска
 1. Дерматомикози
 2. Ефлоресценции
 3. Кератодермии
 4. Фотодерматози
 5. Папова вируси
 6. Херпес симплекс вирус
29. Тајна Димитриоска
 1. Темперамент и карактер
30. Петар Аризанкоски
 1. Перцепции
31. Дијана Јованоска
32. Андриана Димовска
 1. Заболувања на аднексите на кожата
33. Симона Костадиноска
 1. Внимание
34. Исидора Димкар
 1. Нимфоманија
35. Рената Трајкоска
 1. Бучава
 2. Основни закони на термодинамиката
 3. Прв закон на термодинамиката
36. Андреј Ристески
 1. Дизел гориво
 2. Преработување на горива
 3. Био-дизел гориво
 4. Етерични масла
 5. Ментална хигиена
37. Сара Грашкоска
 1. Јавниот живот во Рим
 2. Брокула
 3. Боровинки
 4. Лаванда
38. Мартина Клапоска
 1. Основни својства на мускулите
 2. Наркоманија
 3. Мускулни клетки и ткива
 4. Мерење на физичките величини
 5. мерење на време
39. Викторија Бумбароска
 1. Дојка
 2. Основни својства на флуидите
 3. Витамин Б6
40. Моника Станческа
 1. Спанаќ
 2. Диња
41. Ивона Петреска
 1. Алкохоличари
 2. Материјалите на физиката
 3. Хемиски состав на растенијата
42. Фросина Јованоска
 1. Пореметување на очните капаци
 2. Равенка на рамен бран
 3. Бранови појави
 4. Звучна резонанција
43. Елена Пачешкоска
 1. Комуникациски уреди
 2. Фацелија
44. Анита Волческа
 1. Череп
 2. Хигиена на трудот
45. Георгина Николоска
 1. Дезинсекција
 2. Енергија на хармониски осцилатор
46. Теодора Трајкоска
 1. Човечко око
47. Сашка Јованова
 1. Коски на лицето
 2. Еластични својства на коски, ткива и мускули
 3. Молекуларна градба на супстанцијата
48. Викторија Петкоска
 1. Сетила и однесување на животните
 2. Океанско дно
 3. Изработка на карти
 4. Масаи
 5. Материја
49. Фросина Павлеска
 1. Осети
50. Давор Димитриески
 1. Видови локални анестезии
 2. Медицинска рехабилитација
51. Николина Наумоска
 1. Хуков закон
 2. Системот HACCP

Список на статии[уреди извор]

Следниве статии ќе бидат предмет на обработка во рамките на проектот:

Рб. Статија Список на членови на проектниот тим кои работат на статијата
1 Klebsiella Благојче Дишоски
2 Анатомија и физиологија на гениталниот систем Благојче Дишоски
3 Слепоочна коска Марио Нанески и Сара Долеска
4 Бесполово размножување Марија Секоска
5 Струен удар Андреа Трпаноска
6 Водната зрнеста змија Сара Јованоска
7 Ситеста коска (Os ethmoidale) Фросина Јованоска
8 Стрелечката црнозелена жаба Ивана Јованоска
9 5 секунди на летото 5sos Анастасија Бошкоска
10 Размножување на микроорганизмите Сара Јованоска
11 Спирални бактерии Сара Јованоска
12 Смрт и промени на трупот Ивана Јованоска
13 Арктичка лисица Ивана Јованоска
14 Тилна коска (Os occipitale) Фросина Јованоска
15 Болести на белите дробови Филип Тасески
16 Рак на грло Благојче Дишоски
17 ‘Рбетен столб Благојче Иваноски
18 Пирани Сара Јованоска
19 Франциско Гоја Тамара Илиоска
20 Топчести бактерии Сара Јованоска
21 Капсула Сара Јованоска
22 Бела книга Виктор Николоски
23 Крвни капилари Сара Долеска
24 Респираторни притисоци Марио Нанески
25 Грчка картографија Виктор Ристески
26 Еритроцит Дополнета статија - Сара Долеска
27 Механика на дишење Виктор Николоски
28 Медицината во Рим Ирина Кочоска
29 Фотохемиски Процеси Ирина Кочоска
30 Карлична коска Сара Долеска
31 Жолчка Сара Долеска
32 Streptococcus pyogenes Валентин Степаноски
33 Градба на животинска клетка Антонио Стојовски
34 Импетиго Андреа Трпаноска
35 Placenta praevia - заседната постелка Марио Нанески
36 Neisseria meningitis Валентин Степаноски
37 Голема писка Сара Долеска
38 Лумбаго Фросина Јованоска
39 Мускулна контракција Виктор Ристески
40 Мијастенија гравис Сара Долеска
41 Bartholinitis Благојче Дишоски
42 Човечко око Теодора Трајкоска
43 Пореметување на очните капаци Фросина Јованоска
44 Дезинсекција Георгина Николоска
45 Тиква Дејана Талимџиоска
46 Коски на лицето Сашка Јованова
47 Бучава Рената Трајкоска
48 Комуникациски уреди Елена Пачешкоска
49 Непчена коска Сара Долеска
50 Систем за варење Виктор Ристески
51 Тромбоза Сара Долеска
52 Акумулатор Антонио Стојовски
53 Скелет на шаката Сара Даноска
54 Спанаќ Моника Станческа
55 Череп Анита Волческа
56 Јавниот живот во Рим Сара Грашкоска
57 Сетила и однесување на животните Викторија Петкоска
58 Алкохоличари Ивона Петреска
59 Дизел гориво Андреј Ристески
60 Надбубрежна жлезда Виктор Ристески
61 Ендокрина жлезда Виктор Ристески
62 Градна коска Сара Долеска
63 Носна коска Сара Долеска
64 Равенка на рамен бран Фросина Јованоска
65 Енергија на хармониски осцилатор Георгина Николоска
66 Бранови појави Фросина Јованоска
67 Синапса Виктор Ристески
68 Дојка Викторија Бумбароска
69 Диња Моника Станческа
70 Дерматомикози Наталија Јованоска
71 Ефлоресценции Наталија Јованоска
72 Кератодермии Наталија Јованоска
73 Фацелија Елена Пачешкоска
74 Основни својства на мускулите Мартина Клапоска
75 Крв Марио Нанески
76 Рак на панкреасот Виктор Ристески
77 Панкреасен сок Виктор Ристески
78 Вратни прешлени Сара Долеска
79 Ралник Сара Долеска
80 Долна носна школка Сара Долеска
81 Звучна резонанција Фросина Јованоска
82 Основни својства на флуидите Викторија Бумбароска
83 Океанско дно Викторија Петкоска
84 Брокула Сара Грашкоска
85 Боровинки Сара Грашкоска
86 Еластични својства на коски, ткива и мускули Сашка Јованова
87 Преработување на горива Андреј Ристески
88 Био-дизел гориво Андреј Ристески
89 Наркоманија Мартина Клапоска
90 Мускулни клетки и ткива Мартина Клапоска
91 Мерење на физичките величини Мартина Клапоска
92 Изработка на карти Викторија Петкоска
93 Мерење на време Мартина Клапоска
94 Хигиена на трудот Анита Волческа
95 Западни Словени Бојана Голеска
96 Масаи Викторија Петкоска
97 Лакотна коска Сара Долеска
98 Генска експресија Марија Секоска
99 Подјазична коска Сара Долеска
100 Палечна коска Сара Долеска
101 Материјалите на физиката Ивона Петреска
102 Фотодерматози Наталија Јованоска
103 Папова вируси Наталија Јованоска
104 Херпес симплекс вирус Наталија Јованоска
105 Хуков закон Николина Наумоска
106 Системот HACCP Николина Наумоска
107 Енергија Сара Даноска
108 Валентност Сара Даноска
109 Материја Викторија Петкоска
110 Слабински прешлени Сара Долеска
111 Мала писка Сара Долеска
112 Начини на давање на лековите Антонио Стојовски
113 Мозок Ирина Кочоска
114 Флагела Ирина Кочоска
115 Витамин Б6 Викторија Бумбароска
116 Крв Благојче Иваноски и Марио Нанески
117 Етерични масла Андреј Ристески
118 Хемиски состав на растенијата Ивона Петреска
119 Корен на дланка Сара Долеска
120 Крсна коска Сара Долеска
121 Бедрена коска Сара Долеска
122 Седална коска Сара Долеска
123 Градни прешлени Сара Долеска
124 Карлица Сара Долеска
125 Анатомија и технички својства на дрвото Blagojcedisoski (разговор) 01:30, 17 јануари 2014 (CET)[одговори]
126 Ивер Сара Долеска
127 Препонска коска Сара Долеска
128 Коски на нозете Сара Долеска
129 Корен на стапалото Сара Долеска
130 Коски на прстите Сара Долеска
131 Кармен Миранда Фросина Јованоска
132 Наковална Сара Долеска
133 Стремен Сара Долеска
134 Чеканче Сара Долеска
135 Фибромијалгија Благојче Иваноски
136 Системски лупус Благојче Иваноски
137 Магнетно поле на постојани магнети. Магнетно поле на струја
138 Мерење (квантна механика)

Секција, средби и запис на одржани средби[уреди извор]

Број на средба Датум на реализација Време на реализација Тема на разговор Присутни членови
1 5.9.2013 10-11 часот Разговор и размислување за нови статии и приклучување на нови членови. 15
2 10.9.2013 11-12 часот Отоврање нови статии 16
3 12.9.2013 11-12 часот Уредување на постоечки статии 16
4 19.9.2013 12-13.30 Приклучување на нови членови и запознавње со работата, како и нивно обучување 27
5 30.10.2013 13.00-14.30 Создавање на кориснички сметки на новите членови и запознавање со работата на тимот Википедија во СОУ „Ѓорче Петров“ Прилеп 28
6 5.11.2013 13.30-14.30 Создавање на кориснички сметки. Пишување на нови статии 35
7 6.11.2013 16.00-17.00 Повторна обука за прикачување на текст и правење нови статии 20
8 18.11.2013 13.30-14.30 Состанок со првата група од нашето училиште предводена од професорката Билјана Рошкоска и учениците Благојче Дишоски и Еленинска Вики 12
9 21.11.2013 12.30-13.30 Состанок со втората група од нашето училиште предводена од професорот Сашо Кочоски и учениците Илиоска Тамара и Благојче Дишоски
10 22.11.2013 12.30 - 13.30 Состанок со третата грпа од нашето училиште предводена од професоркатаСнежана Перескa и ученичката Наталија Реловска
11 26.11.2013 13.30-14.30 Состанок со првата група од нашето училиште предводена од професорката Билјана Рошкоска и учениците Благојче Дишоски и Еленинска Вики 13
12 28.11.2013 12.30-13.30 Состанок со втората група од нашето училиште предводена од професорот Сашо Кочоски и учениците Илиоска Тамара и Благојче Дишоски
12 29.11.2013 12.30-13.30 Состанок со третата грпа од нашето училиште предводена од професоркатаСнежана Переск и ученичката Наталија Реловска
13 3.12.2013 13.30-14.30 Состанок со првата група од нашето училиште предводена од професорката Билјана Рошкоска и учениците Благојче Дишоски и Еленинска Вики
14 5.12.2013 13.00-13.30 Состанок со втората група од нашето училиште предводена од професорот Сашо Кочоски и учениците Илиоска Тамара и Благојче Дишоски 11
15 10.12.2013 13.30 - 14.30 Состанок со првата група од нашето училиште предводена од професорката Билјана Рошкоска и учениците Благојче Дишоски и Еленинска Вики 11
16 12.12.2013 13.00-13.30 Состанок со втората група од нашето училиште предводена од професорот Сашо Кочоски и ученичката Илиоска Тамара
17 17.12.2013 13.30 - 14.30 Состанок со првата група од нашето училиште предводена од професорката Билјана Рошкоска и учениците Благојче Дишоски и Еленинска Вики 10
18 24.12.2013 13.30-14.30 Состанок со првата група од нашето училиште предводена од професорката Билјана Рошкоска и учениците Благојче Дишоски и Еленинска Вики 11

Избран најактивен ученик[уреди извор]

Избран најактивен ученик за прво полугодие според бројот на напишани и објавени статии, пристуство на средбите е ученичката Сара Долеска