Мала писка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мала писка
Fibula - anterior view.png
Позиција на малата писка кај човекот (црвен дел).
Braus 1921 293.png
Пресек на човечка нога, приказ на малата писка во центарот.
Податоци
Назнаки
Латински (os) fibula
MeSH A02.835.232.043.650.321
TA A02.5.07.001
FMA FMA:24479

Малата писка (латински: fibula) е долга коска латерално сместена од големата писка и заедно со големата писка ја сочинуваат потколеницата.

Делови[уреди | уреди извор]

На малата писка се разликуваат:

  • тело (латински: corpus fibulae);
  • горен крај каде се наоѓа главата (латински: caput fibulae), која преку зглобна површина се поврзува со латералниот кондил од големата писка;
  • долен крај наречен глужд (латински: malleolus lateralis), на кој се наоѓа зглобна површина за зглобување со скочната коска од стапалото.

Зглобови[уреди | уреди извор]

Главата од малата писка се спојува со надворешниот кондил од големата писка и формираат полуподвижен тибиофибуларен зглоб, во кој се можни минимални движења на рамните зглобни површини. Долните краеви од малата и големата писка градат сврзен спој.

Мускули[уреди | уреди извор]

Најповршински и најразвиен мускул од задната група мускули е триглавиот мускул на листот (латински: musculus triceps surae), триглавиот мускул е составен од двоглав мускул (латински: musculus gastrocnemius}) на листот и листен мускул (латински: soleus). Гастрокнемиусот тргнува со две глави од двата кондили на бутната коска, а солеусот тргнува од двете коски на потколеницата (тибија и фибула).

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]