Нога

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Нога е екстремитет кај живите суштества кој ја носи тежината на телото и помага во одржувањето на положбата и стабилноста на телото при движењето.[1]

Задни нозе на коњ и волк, и човечки нозе

Опис[уреди | уреди извор]

Обично овој екстремитет е во пар, а може да има еден или повеќе пара нозе. Според тоа, постои основна поделба на: бипеди (кај луѓето, птиците; бипедализам), квадропеди или тетраподи (кај цицачите, гуштерите, водоземците), хексаподи (инсектите), шкраплите и стоногалките.

Нозете кај човекот одговараат на задните екстремитети на останатите копнени 'рбетници.

Како компонента на мебелот, ногата се користи за да се обезбеди поддршка, односно стабилност на корисната површина на шкафови, маси, столови, кревети и слично.

Градба[уреди | уреди извор]

Човечка нога

Ногата кај живите суштества е составена од еден или повеќе коскени или друг вид тврди сегменти, и е обвиткана со мускули, што и овозможува да биде подвижна. Кај многу животни, стапалото е одвоен орган на завршниот (дисталниот) дел од ногата.

Делови на човечката нога[уреди | уреди извор]

Културни аспекти[уреди | уреди извор]

Многу луѓе (претежно млади), најчесто жените во многу западни култури, ги бричат или на друг начин ги отстрануваат влакната на нозете. Ваквите постапки се со цел за одржување на младешкиот изглед и често се сметаат за атрактивни во овие култури.

Нозете како тема во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Протреси нога“ (Shake a Leg) - песна на австралиската рок-група „АЦ/ДЦ“ (AC/DC) од 1980 година.[2]
  • „Нозе“ (Legs) - песна на американската рок-група „ЗЗ Топ“ (ZZ Top) од 1983 година.[3]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]