Јаболчна коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јаболчна коска
Левата јаболчна коска.
Страничен поглед на забите и вилиците. (Јаболчната коска се наоѓа во средината.)
Податоци
Назнаки
Латинскиos zygomaticum, zygoma
TAA02.1.14.001
FMAFMA:52747

Јаболчната коска (латински: os zygomaticum) е парна коска на лицето. Се наоѓа во горнонадворешниот дел на лицето и гради карактеристичен релјеф на лицето. Се зглобува со горната вилица, слепоочната, клинестата и челната коска.