Чеканче (коска)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чеканче
Лево чеканче. А- задна страна, B- внатрешна страна.
Десна тапанска празнина (чеканчето видливо во центарот).
Податоци
Назнаки
ЛатинскиMalleus
MeSHA09.246.397.247.524
TAA15.3.02.043
FMAFMA:52753

Чеканчето (латински: maleus) е едно од трите слушни ковчиња што се наоѓаат во тапанската празнина на средното уво.

Делови[уреди | уреди извор]

На чеканчето се разликуваат:

  • глава;
  • врат;
  • странична апофиза;
  • горна апофиза;
  • рачка што се поврзува со слушното тапанче.

Големина и поврзување[уреди | уреди извор]

Чеканчето како и другите две коски се најмалите коски во човековото тело и тие ја имаат целосната големина уште кога се раѓаме;

  • чеканчето е поврзано со другите две ковчиња со помош на два подвижни зглоба, кои се меѓусебно поврзани и даваат огромна подвижност со мала загуба на енергија при преносот на звукот до внатрешното уво, движењата ги вршат два мали мускули;

Слушен механизам[уреди | уреди извор]

Улога на чеканчето, стременот и наковалната во слушниот механизам:

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]