Носна коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Носна коска
Носната коска видлива во центарот (темнозелен дел)
Рскавици на носот. Страничен изглед. (Носната коска видлива во горниот лев дел).
Податоци
Назнаки
Латинскиos nasale
TAA02.1.10.001
FMAFMA:52745

Носната коска (латински: os nasale) е правоаголна коскена плочка што го гради коренот од носот. Носната коска е парна коска.

Зглобови[уреди | уреди извор]

Носната коска се спојува со четири коски:

Кај животните[уреди | уреди извор]

Кај примитивни коскени риби носните коски се поврзани со коските на покривот на черепот. Формата на носните коски кај живите видови е многу променлива, во зависност од обликот на главата, најчесто се формираат над покривот на устата. Кај повеќето животни носните коски се поголеми отколку кај луѓето или големите мајмуни, поради скратеноста на лицата.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]