Прејди на содржината

Голема писка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Голема писка
Позиција на тибијата (црвен дел)
Тибија и фибула прикажани од напред. На L и M однесува на анатомски поглед на локација странични делови (кон десно или лево) и медијална (кон средината)
Податоци
Назнаки
ЛатинскиTibia
MeSHA02.835.232.043.650.883
TAA02.5.06.001
FMAFMA:24476

Голема писка (латински: tibia) е коска која наоѓа под коленото. Заедно со малата писка (латински: fibula) се зглобуваат и се поврзуваат со бутната коска во горниот дел, а во долниот се поврзуваат со коските на стапалото.

Големата писка е составена од тело и два краја.

  • Горниот крај е составен од два кондила — медијален и латерален. На нивните горни страни се наоѓа по една зглобна површина за зглобување со бутната коска, а на долнaта страна од латералниот кондил се гледа мала зглобна површина за зглобување со горниот крај од малата писка.
  • Долниот крај од тибијата наликува на пресечена четиристрана пирамида и преку зглобна површина се зглобува со талусот од стапалото. На медијалната страна долниот крај поседува коскен израсток означен како внатрешен глужд (латински: malleolus medialis). На надворешната страна се наоѓа коскен засек за зглобување со долниот крај од фибулата.

Зглобови

[уреди | уреди извор]

Надворешниот зглоб од тибијата се спојува со главата од фибулата во полуподвижeн тибиофибуларен зглоб.

Најповршински е предниот коленичен мускул (латински: tibialis anterior) кој поаѓа од горниот крај на тибијата, а завршува во коренот на стапалото. По функција е дорзален флексор и супинатор на стапалото.

Галерија

[уреди | уреди извор]