Крсна коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крсна коска
Крсната коска во карличната површина (лев дел).
Фотографија од машка карлица (крсната коска е во центарот).
Податоци
Назнаки
ЛатинскиOs sacrum
MeSHA02.835.232.834.717
TAA02.2.05.001
FMAFMA:16202

Крсната коска (латински: os sacrum) — триаголна коска и се наоѓа под петтиот слабински прешлен, и над тртичните прешлени.

Делови[уреди | уреди извор]

Крсната коска е составена од 5 меѓусебно сраснати крсни прешлени (латински: vertebrae sacrales), и е целосно свртена нанапред. На крсната коска се разликуваат:

Споеви[уреди | уреди извор]

Крсната коска се спојува со:

Особености[уреди | уреди извор]

Крсната коска во некои случаи може да биде составена од шест крстни прешлени, но може да има и случај каде бројот на крсните прешлени се намален на 4, во овој случај првиот и вториот крстен прешлен не успеваат да се поврзат.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]