Коски на стапалата

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Коски на нозете)
Коски на нозете
Скелет на стапалото, метатарзални коски (зелен дел)
Скелет на лево стапало, метатрзални коски (виолетов дел).
Податоци
Назнаки
Латинскиmetatarsus
ossa metatarsalia
MeSHA01.378.610.250.300.480
TAA02.5.09.001
FMAFMA:24492

Коските на нозете (латински: ossa metatarsalia) претставуваат пет долги коски кои го формираат докоренот на стапалото (латински: metatarsus).

Рспоред и поврзување[уреди | уреди извор]

  • Се бележат со редни броеви од медијалниот кон латералниот раб на стапалото;
  • со задните краеви се зглобуваат со тарзалните коски, а со предните се зглобуваат со горните фаланги од прстите.

Заеднички одлики[уреди | уреди извор]

Сите пет коски се состојат од:

  • тело, така што се стеснува и во долниот дел е конкавно, а во горниот дел е малку конвексно;
  • база или заден крај, од страна на соседната коска содржи груба дорзална и плантарна површина за прикачување на лигаментите;
  • глава или преден крај претставува конвексна зглобна површина и овозможува премин на некои тетиви.

Коски на прстите[уреди | уреди извор]

Во состав на коските на нозете се и коските на прстите од стапалото (латински: ossa digitorum pedis), кои се 14 долги коски или фаланги (латински: phalanges),распоредени во три дела (проксимален, среден и дистален) секој прст има по три фаланги, а палецот две фаланги.

Зглобови[уреди | уреди извор]

Зглобови на прстите од стапалото (латински: articulationes metatarsophalangeae) ги поврзуваат метатарзалните коски со горните фаланги од прстите и вршат движење на флексија, екстензија, абдукција, аддукција и циркумдукција на прстите;

Мускули[уреди | уреди извор]

Во стапалото се наоѓаат 20 мускули поделени на дорзални и плантарни:

  • плантарните се делат на три групи: медијална, средна и латерална и дејствуваат како активни врски на сводовите од стапалото.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]