Седална коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Седална коска
Pelvic girdle illustration.svg
Карличен појас
Gray341.png
Лева карлична коска, во рамките на карлицата (седалната коска означена во левиот долен агол)
Податоци
Назнаки
Латинскиos ischii
MeSHA02.835.232.611.548
TAA02.5.01.201
FMAFMA:16592

Седалната коска (латински: os ischii) е сместена под бедрената коска и зад срамната коска, претставува дел од карличната коска и учествува во формирањето на масивниот коскен појас (карлица).

Делови[уреди | уреди извор]

Седалната коска е составена од:

Зглобови[уреди | уреди извор]

Седалната коска учествува во градбата на зглобот на колкот (латински: articulatio coxae), го поврзува ацетабулумот од карличната коска со главата од бутната коска, спаѓа во топчести зглобови и се вршат сите движења на ногата.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]