Нерв

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Нерв (разг. живец) претставува сплет од неколку нервни влакна, поврзани меѓусебе со сврзно ткиво, при што телата на невроните се собираат во ганглија. Како и невронот, и нервот има неколку особини - надразливост, осетливост и спроводливост. Нервите влегуваат во коските, разгранети се во мускулите, во органите од системот за варење, циркулаторниот систем (крвоток), репродуктивниот систем и сите други делови на телото. На овој начин нервите го поврзуваат организмот во една единствена целина. Функцијата на нервите е спроведување на нервен импулс (преку невроните).

Поделба на нервите[уреди | уреди извор]