Дразба

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Нервен импулс)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Светлината од ламбата (1.) функционира како забележлива промена во околината на растението. Како резултат, растението покажува реакција на фототропизам - насочен раст (2.) кон стимулот на светлината

Дразба (стимул) е возбудување на кои нервниот систем го прима од надворешната средина, како на пример светлина, топлина, притисок итн.