Челна коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Челна коска
Frontal bone lateral3.png
Позиција на челната коска (во зелено)
Податоци
Назнаки
Латински os frontale
TA A02.1.03.001
FMA FMA:52734

Челната коска (лат. os frontale) е непарна коска на черепот. На неа има два дела: вертикален дел - лушпа (лат. squama) и хоризонтален дел. Со своите орбитални делови учествува во градбата на орбитата. Во внатрешноста има челен синус (лат. sinus frontalis).