Прејди на содржината

Наковална (коска)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Наковална
Лева наковална (A) предна страна, (B) внатрешна страна.
Приказ на слушната туба.
Податоци
ЗглобовиIncudomalleolar, incudostapedial joint
Назнаки
ЛатинскиIncus
MeSHA09.246.397.247.362
TAA15.3.02.038
FMAFMA:52752

Наковалната (латински: incus) претставува мало ковче што се наоѓа во тапанската празнина на средното уво.

На наковалната се разликуваат:

  • тело;
  • горна гранка;
  • долна гранка.

Поврзувања

[уреди | уреди извор]

Наковалната се поврзува со чеканчето на горната страна, а на долната страна се поврзува со стременот;

Слушен апарат

[уреди | уреди извор]

Улога на чеканчето, стременот и наковалната во слушниот механизам:

Галерија

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]