Слабински прешлени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слабински прешлени
Позиција на слабинските пршлени ( црвен дел). Се состојат од пет коски, од горе надолу, L1, L2, L3, L4 и L5.
Типичен слабински прешлен
Податоци
Назнаки
Латинскиvertebrae lumbales
TAA02.2.04.001
FMAFMA:72065

Слабинските прешлени (латински: vertebrae lumbales) го сочинуваат слабинскиот ’рбет, кај човекот се пет и се наоѓаат на ’рбетниот столб под градните прешлени и над крстните прешлени. Слабинските прешлени се означуваат: L1, L2, L3, L4 и L5.

Делови[уреди | уреди извор]

Слабински пршлен

Кај слабинските прешлени се разликуваат:

 • тело (corpus vertebrae), телото од слабинските прешлени е пошироко и поголемо за разлика од другите тела на другите прешлени кои се помали;
 • прешленски лакови (arcus vertebrae), прешленскитe лакови се многу цврсти и силни и од нив продолжуваат израстоците;
 • прешленски отвор (foramen vertebrale);
 • горни зглобни израстоци (processus articulares superiores);
 • долни зглобни израстоци (processus articulares inferiores);
 • напречни израстоци (processus transversus), напречните израстоци се долги и со триаголна форма;
 • ’ртен израсток (processus spinosus).

Особености[уреди | уреди извор]

Одлики на првиот и петтиот слабински прешлен:

 • Првиот слабински прешлен (L1) се изедначува со предниот крај на деветтото ребро;
 • Петтиот слабински прешлен (L5) е карактеристичен со своето тело така што е подлабоко издадено во карличната празнина и заедно со крсната коска формираат испакнатост (латински: promontorium).

Зглобови[уреди | уреди извор]

 • Зглобовите меѓу зглобните израстоци на прешлените, се рамни зглобови и се врши само лизгање.
 • Зглобовите меѓу пешленските тела, ги спојуваат телата со помош на меѓупрешленски плочи (латински: discus intervertebralis), коишто се зајакнати со помош на два надолжни лигаменти: преден и заден.
 • Движењата зависат од еластичноста на ’рбетниот столб и од неговата извежбаност.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]