Долна носна школка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долна носна школка
Медијален ѕид на левата орбита, долна носна школка (жолт дел.)
Латералниот ѕид на десната носна шуплина ја покажува долната носна школка (розов дел)
Податоци
Зглобовиethmoid, maxilla, lacrimal, palatine
Назнаки
ЛатинскиConcha nasi inferior,
concha nasalis inferior
TAA02.1.08.001
FMAFMA:54736

Долната носна школка (латински: concha nasalis inferior) претставува тенка коскена плочка која наликува на школка. Долната носна школка претставува парна коска на лицето.

Споеви[уреди | уреди извор]

  • Нејзиниот горен раб е споен со солзната коска, максилата и ситестата коска.
  • Надворешната страна од школката заедно со носната страна од максилата и вертикалната плочка од непцевата коска формираат долен носен ходник.

Површини[уреди | уреди извор]

  • Медијална површина е конвексна со бројни отвори за премин на крвни садови и нерви.
  • Странична површина е конкавна и формира дел од инфериорниот отвор.

Осификација[уреди | уреди извор]

Долната носна школка се појавува околу петтиот месец на фетусот во латералниот ѕид на 'рскавичната носна капсула.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]